Tips voor zuinig autorijden

Zuiniger rijden willen we allemaal: piggy-bank-661969_1920het spaart brandstof, immers? En dus is het goedkoper. Zuinig rijden is een goed streven. Maar wist je dat er vrij eenvoudige manieren zijn om dat doel al te bereiken?

Zo kun je al veel resultaat behalen door de auto eens goed na te kijken. Je controleert de bandenspanning, kijkt of de motor misschien onderhoud nodig heeft, verwijdert onnodige bagage en een eventuele dakkoffer. Zo zorg je dat de auto minder brandstof hoeft te gebruiken, want slappe banden verbruiken meer energie, en hetzelfde geldt voor een slecht onderhouden motor. Ook extra gewicht telt aan. Bovendien kan de stroomlijn van de auto erdoor worden verstoord, zeker in het geval van een dakkoffer. Mocht je toch zware bagage nodig hebben, laadt het dan liever niet helemaal achterin.

Met je rijstijl kan je het zuinig rijden ook goed beïnvloeden. Schakel tijdig op, en laat de auto uitrollen in de versnelling als je ziet dat het verkeerslicht nog rood is. Rij je in de bergen, rij dan met meer toeren. Dat is niet alleen economisch, maar is ook beter voor de motor, en houdt hem enigszins koel. Voor meer tips die voornamelijk in het buitenland gelden kan je natuurlijk kijken op de website van de ANWB.

Als je nieuwe banden nodig hebt, kun je op de rolweerstand letten. Banden met een lage rolweerstand verbruiken minder brandstof.

Vergeet de spanning van de caravanbanden niet, als je met de caravan op vakantie gaat. Die moet meestal een stuk hoger zijn dan die van de auto.

En mocht je een caravan aan willen schaffen: overweeg een opvouwbare, die zorgt voor minder weerstand van de lucht en dus een lager brandstofverbruik.

Zo kun je al aardig wat zuiniger rijden. Heb je behoefte aan meer tips of informatie, neem dan gerust contact op.