Aankooptips bij tweedehands auto kopen

Als je een tweedehands auto koopt, bespaar je aardig op de aanschafkosten. Maar het loont wel, ook goed op te letten wat je koopt, en waar je koopt.

Zo zullen er, net als bij een nieuwe auto, kenmerken zijn die voor jouw het gebruik van de auto belangrijk zijn. Zoals de hoeveelheid ruimte die de auto heeft, en het aantal zitplaatsen, de instaphoogte van de auto, het merk – en let daarbij ook op het type, de uitvoering en de extra’s. De zuinigheid is natuurlijk ook van belang, en vergeet de veiligheidsvoorzieningen niet. Het is goed om van tevoren goed duidelijk te hebben wat jouw prioriteiten zijn.

Waar je hem koopt is ook iets waar je goed op moet letten. Bij een particulier betaal je meestal een lagere prijs, maar bij een bedrijf dat bij de BOVAG aangesloten is, heb je meer zekerheid wat betreft garantie en service.

Als je een proefrit maakt, kun je een goede indruk krijgen van hoe de auto rijdt. Je kunt hem in verschillende verkeerssituaties uittesten: in de stad, op de snelweg, en op een buitenweg.
De werking van de bediening kun je dan goed controleren, evenals de besturing, de remmen, de vering, de (been)ruimte, hoe de auto zit, het geluid dat hij maakt en het zicht dat je hebt.

De mate van slijtage is ook een indicatie, en de mate van eventuele roestvorming.

Als de algehele indruk goed is, kun je een aankoopkeuring laten doen, dat geeft een objectief oordeel. De kilometerstand kun je ook controleren met de gegevens van de Nationale Auto Pas, en het onderhoudsboekje geeft een goede indicatie wat betreft het onderhoud.

Zo kun je iets beter inschatten of de auto die je wilt kopen een goede aankoop is.